minimalistischen ingetogen

Deze recreatiewoning is te klein voor het gezin en moet qua duurzaamheid, energieverbruik en comfort verbeterd worden. Om dit te bereiken wordt de woning aan de oostkant uitgebouwd en voorzien van een schuine kap. Om het leefgedeelte te vergroten worden de slaapkamers naar de verdieping verplaatst en komt de ouderlijke slaapkamer in de aanbouw. Vanuit de woonkamer en eethoek is er zicht op de tuin, terwijl de zon mooi om deze ruimtes heen draait van oost naar west.

bekijk meer projecten

vormgeving

De nieuwe woning is vormgegeven als twee volumes met een zadeldak. Het hoofdvolume is hoger dan de aanbouw, zodat er een gevarieerd beeld ontstaat. Om de zichtlijnen richting de tuin te benadrukken worden op de hoeken van de woning grote overhoekse raampartijen geplaatst. Doordat de hoekramen op verschillende plekken terugkomen, ontstaat er een heldere architectuur. De ramen op de verdieping zijn als een vrije compositie van vierkantjes in de volumes geponst en voegen zich naar de functie van de ruimte waarin ze zich bevinden.

De gevel van de woning bestaat uit slanke, verticaal gemonteerde houten delen, waardoor het de uitstraling van een strandhuisje krijgt. De geïntegreerde goot en de vlakke keramische dakpan geven de woning een minimalistische en ingetogen uitstraling.

afwijking bestemmingsplan

Volgens het bestemmingsplan mag de bebouwde oppervlakte 100m² bedragen. Het ontwerp is iets groter, namelijk ruim 103m². We willen daarom gebruik maken van artikel 20 Algemene afwijkingsregels van het vigerend bestemmingsplan Zomerhuizenterreinen gemeente Veere, waarin is bepaald dat het bouwvlak met 10% vergroot mag worden als dat van belang is voor de technisch betere realisering van bouwwerken. In het geval van deze recreatiewoning zijn met name de diktes van wanden ten behoeve van isolatie en de aansluiting op bestaande gevellijnen/constructies de oorzaak van de kleine overschrijding van het bouwvlak.