renovatie en verbouwing jaren dertig woning

Het huis is een gemeentelijk monument, maar was toe aan een grondige renovatie en moest een levensloopbestandige woning met kantoorruimte worden.

Het huis is volledig gestript en opnieuw opgebouwd. Uitgangspunt bij het ontwerp was om de knusse hoekjes in het interieur te behouden en de karakteristieke architectuur te te versterken. In de vormgeving van de uitbreidingen zochten we niet, zoals vaak gebeurt, klakkeloos het contrast door gebruik te maken van moderne architectuur, maar sloten bewust aan bij de jaren dertig architectuur van de woning. Oud en nieuw versmelten zo tot één harmonieus geheel.

bekijk meer projecten

puzzel

gesamtkunstwerk van huis en tuin

De belangrijkste puzzel was om de woning levensloopbestandig te maken, voor een gezin met drie kinderen en tegelijkertijd het intieme karakter te behouden. Dat is bereikt door de een extra slaapkamer op de keuken te bouwen, waarbij het karakteristieke dak wordt doorgetrokken. Hierdoor is de keuken niet langer een rechthoekige pukkel aan de achterzijde, maar vormt zij een architectonische eenheid met de rest van de woning. Een vaste trap in de vide maakt de zolder bereikbaar, waardoor hier nog een extra slaapkamer gerealiseerd kon worden.

De garage is uitgebouwd tot een lichte kantoorruimte met aan de achterzijde een grote slaapkamer met inloopbadkamer. Achter de keuken is een eethoek gemaakt met zicht op de tuin, zodat er ouderwets gezellig in de keuken gegeten wordt.

De woning vormt een ‘gesamtkunstwerk’ van woning, tuin en tuinhuis. Zichtlijnen verbinden het interieur met de tuin. Vanuit alle ruimtes is er prachtig zicht op de monumentale rode beuk. De ouderlijke slaapkamer bevindt zich er direct onder zodat je het gevoel krijgt buiten te slapen.