Golvende houten wand
De architectuur van deze kerk uit de zestiger jaren is sterk geïnspireerd door het werk van Rudolph Schwarz uit de vroege twintigste eeuw. De compositie met vrijstaande toren, hoge kerkzaal en laagbouw is kenmerken voor zijn ontwerpen. Als gevolg van een aantal eerdere verbouwingen was het gebouw rommelig en donker geworden. Het nieuwe ontwerp brengt de oorspronkelijke ruimtelijkheid en lichtheid terug en voegt daar een speels golvende houten wand aan toe. Deze begint bij de entree en begeleidt de bezoekers via de ontmoetingsruimte, gang en kerkzaal naar het liturgisch centrum, waar de wand eindigt rond het markante glas in lood raam van de Bouwmeester. Naast een esthetische functie zorgt de wand voor een wat meer geborgen gevoel in de kerkzaal, doordat deze de gemeente als het ware omsluit. Tevens werkt de wand als een geluidsabsorber, wat de zaalakoestiek ten goede komt.
De twee bestaande glas-in-lood ramen voorin de kerk krijgen een prominente plek in het ontwerp en worden benadrukt door de wanden er als het ware omheen te plooien. De ramen vormen samen met de golvende wand, het liturgisch centrum en de kapel één sculpturaal focuspunt voorin de kerkzaal.
Ontmoeting
Interieur
In het gebouw was geen ruimte waar koffie gedronken kon worden. Door de keuken naar een strategisch punt tussen de kerkzaal en de hal te plaatsen, ontstaat er in het gebouw een multifunctionele zone rondom de keuken. Door de consistorie te verkleinen ontstaat er een ‘doorzon’-hal met aan beide zijden zicht naar buiten. De bijzalen zijn zodanig aangepast dat deze gebruikt kunnen worden als rouwzaal, maar ook gebruikt kunnen worden voor kleinere bijeenkomsten en verhuur.
De kleurstelling bestaat uit gedekte kleuren in combinatie met eikenhouten details die het gebouw een warme uitstraling geven. De aubergine stofferingen zorgen voor contrast en een wat sterker kleuraccent. Elementen zoals koffiebar, lectuurkasten, orgel en kruis zijn zo veel mogelijk geïntegreerd in het ontwerp, zodat geheel ontstaat wat rust uitstraalt. De rondingen van de golvende wand komen terug in de vloerafwerking, het plafond en de plaatsing van de verlichting.
Biobased en duurzaam
Het ontwerp is gerealiseerd door strategisch met het bestaande gebouw om te gaan. Met minimale aanpassingen in de constructie is een totaal andere ontmoetingsruimte en keuken ontstaan. Nieuw toegepaste materialen zijn biobased, zoals houten wanden en afwerkingen, vlaswol isolatie, en linoleum vloerafwerkingen.
specificaties
Opdrachtgever: PKN De Bilt
Verbouwjaar: 2021
Aannemer: Aannemingsbedrijf A. van Engelenhoven & zonen B.V.
Oppervlakte: 800m²
Foto’s: Limit Fotografie