Houten huis

Op de locatie stond een charmant houten huisje met een prachtige lichtval. Het huis was door Oostenrijk geschonken naar aanleiding van de watersnoodramp. Het huis is gedemonteerd om bij het Watersnoodmuseum opnieuw te worden opgebouwd.
De sfeer, lichtval en materialisatie van het oude watersnoodhuisje dienden als inspiratiebron voor het ontwerp van het nieuwe huis. Het nieuwe huis bestaat net als het oude huis uit twee volumes die ten opzichte van elkaar verschoven zijn. De lessenaarsdaken zijn terug te zien in het ontwerp, maar dan in een gespiegelde vorm zodat een bovenverdieping gerealiseerd kon worden. De omgeving is bosrijk, het groen domineert de woningen. Om dat zoveel mogelijk te behouden is ervoor gekozen de woning zo compact mogelijk vorm te geven.

lessenaarsdak

biobased

De entree bevind zich aan de voorzijde, daar waar de twee volumes en de twee daken elkaar ontmoeten. De belangrijkste ruimtes zijn de entree, woonkamer en de keuken. Deze hebben de luxe van een schuin oplopend dak waardoor volop zonlicht binnenvalt. De ruime overstekken en de grote bomen zorgen voor schaduw en beperken de zomerse opwarming. Vanuit de entree loopt het schuine dak door over de trap zodat begane grond en verdieping ruimtelijk met elkaar verbonden zijn. De woning is levensloopbestendig met alle ruimtes die de bewoners zelf nodig hebben op de begane grond. Een kleine bovenverdieping herbergt twee slaapkamers en een badkamertje voor logees.
De woning richt zich optimaal op de zon en te tuin. Door een klein sprongetje in de zuidelijke gevel te maken komt het oude favoriete zitplekje van de eigenaars terug in het nieuwe ontwerp. Tegelijk zorgt het sprongetje in de gevel voor ochtendzon in de westelijk gelegen woonkamer. Vanuit de keuken is er prachtig zicht op de achtertuin.

De woning is duurzaam gebouwd, in houtskeletbouw met FSC-gekeurd constructiehout en gevelbekleding, houten verdiepingsvloer, en vlaswol isolatie in gevels en dak. Door de indeling te optimaliseren met korte looplijnen en zo knusse ruimtes , is het bouwvolume en materiaalgebruik minimaal.